Inleiding:

Het NMDC data science netwerk heeft op 1, 2 en 3 november 2023 een pressure cooker georganiseerd met als doel om een basis chatbot applicatie uit te breiden en te verbeteren. De pressure cooker was een succes, met veel nieuwe ideeën en inzichten voor de applicatie.

Opzet:

Aan de pressure cooker namen 15 data scientists deel van verschillende NMDC-deelnemende instituten, waaronder het RIVM, PBL, KNMI, WUR, TNO en Deltares. De basis chatbot applicatie, ChatNMDC, is een open source initiatief van het PBL om de mogelijkheden van Large Language Modellen (LLM’s) te onderzoeken. De applicatie maakt het mogelijk om in natuurlijke taal vragen te stellen over één of meerdere documenten.

Resultaten:

De deelnemers hebben de applicatie kunnen verbeteren en uitbreiden op verschillende gebieden. Zo is de kwaliteit van de antwoorden verbeterd door meer inzicht te krijgen in de interactie tussen de verschillende componenten in de pipeline. Ook zijn er nieuwe ideeën voor toepassingen en uitbreidingen ontwikkeld, zoals een agent die gebruik maakt van een geolocator service en een bodemraster API om nauwkeurige bodemdetails op te halen op adresniveau.

Conclusie:

De pressure cooker was een succesvolle manier om de ChatNMDC applicatie te verbeteren en nieuwe ideeën en inzichten op te doen. De resultaten van de pressure cooker zijn te vinden in een Powerpoint presentatie.

Call to action:

De ChatNMDC applicatie is open source en beschikbaar op GitHub. Iedereen kan hiermee experimenteren.

Achtergrond:

NMDC data science network heeft als doel om de samenwerking en interactie tussen de verschillende NMDC partners te bevorderen op het gebied van data science. Hiertoe organiseren we iedere 2 maanden een roadshow; een online bijeenkomst van max 60 minuten met daarin twee inhoudelijke presentaties. Daarnaast organiseren we minimaal één maal per jaar een pressure cooker, tijdens een pressure cooker bundelen we de krachten van de verschillende instituten om echt hands-on te werken op een bepaalde uitdaging in de praktijk te ervaren.

Klik hier voor meer informatie

https://nmdc.eu/wp-content/uploads/2023/12/Afbeelding-website.jpg