Luchtkwaliteit is een onderwerp waar verschillende NMDC partners bij betrokken zijn.

Doorrekenen tot een bepaald punt

Met de koppeling van het LOTOS-EUROS-model (7×7 km) en Urbis (10×10 m) kan bijvoorbeeld de luchtkwaliteit via een grootschalig model tot op lokaal stadsniveau, zelfs tot op een bepaald punt, worden doorgerekend.

 

Resultaten als 3D-plaatjes indrukwekkend in beeld gebracht

De resultaten van het verspreidingsmodel LOTOS-EUROS zijn met een 3D-visualisatietool als 3D-plaatjes in beeld gebracht. De koppeling met meteorologie is hiermee goed zichtbaar. De beelden zijn indrukwekkend en leiden tot een nieuwe manier van kijken naar luchtkwaliteit en de oorzaken ervan.

 

Koppeling maakt interactie tussen klimaatverandering en luchtkwaliteit zichtbaar

Klimaatmodel RACMO is gekoppeld aan LOTOS-EUROS. RACMO krijgt als startconditie bepaalde aerosolvelden mee en berekent de meteorologische invoer voor LOTOS-EUROS. Dit model berekent vervolgens de luchtkwaliteit en koppelt de resultaten weer terug naar RACMO. Download: Het rapport “Two-way coupling of RACMO2 and LOTOS-EUROS .

 

Luchtkwaliteitsmodel Harmonie voedt model voor externe veiligheid

Bij externe veiligheid spelen de bebouwing rondom de emissiebron en waar de vrijgekomen wolk zich vervolgens heen verspreidt, een rol. Het model Harmonie berekent de invoer voor de verspreiding van deze wolk. Het rapport hierover is beschikbaar. U kunt deze aanvragen via info@nmdc.eu.

https://nmdc.eu/wp-content/uploads/2021/12/Luchtkwaliteit-en-externe-veiligheid.jpg